Rezervari telefonice
(004) 0733 311 177

Descoperiti toamna arhitecturala in Oradea!

Palatul Vulturul Negru

Ce poate fi mai frumos decat Oradea? Oradea toamna, atunci cand culorile orasului se aliniaza cu cele ale naturii, creand un adevarat spectacol coloristic si o incantare deopotriva.

Festivalul naturii ne invita sa facem plimbari, chiar si mini vacante in aceasta perioada, care ziua abunda in plimbari si vizite de atractii turistice, iar seara asteapta cuminte cu ceai aromat si vin fiert.

Oradea este un oras cu adevarat special si este unul din cele mai vechi din Romania, anul de atestare documentara a acestuia fiind 1113. Oradea inca isi pastreaza aura istorica, stralucirea si grandoarea de altadata, mai ales prin prisma faptului ca aici au fost inmormantati regi si regine, aici s-a construit primul observator astronomic din România si unul dintre primele din Europa, iar in Evul Mediu trecea prin capitala Bihorului si “meridianul zero”.

Oradea este singurul oras din Romania care face parte din reteaua internationala oraselor Art Nouveau, Palatul Vulturul Negru fiind realizat in stilul Art Nouveau, aici regasindu-se si cladiri in stil eclectic- Biserica cu Luna, dar si in stil neomaur- Sinagoga Neologa Sion.

Una din cele mai spectaculoase cladiri este Sinagoga Neologa Sion, a treia ca marime din Europa, si este cuprinsa in ansamblul Centrul Istoric al Municipiului Oradea, fiind inscrisa in Lista Monumentelor Istorice.
Construita dupa scindarea comunitatii evreiesti din Oradea in ortodocsi si congresisti sau neologi, ea devine o realitate arhitecturala in peisajul oradean in anul 1878. Impozanta constructie eclectica s-a realizat dupa planul efectuat de Busch David si de catre Rimánoczy Kálmán sr. La fel ca si in cazul celeilalte sinagogi decoratiile exterioare si interioare sunt de inspiratie maura.

Biserica cu Luna din Oradea, unica in Europa, este unul dintre monumentele emblematice ale orasului. Piatra de temelie a bisericii a fost depusa in anul 1784 de catre episcopul Aradului, Petru Petrovici. Constructia a fost finalizata in 1790 dupa planurile arhitectului Éder Jakab.
Doua dintre particularitatile ce confera unicitate bisericii sunt portretul in medalion al lui Horea, plasat in cheia arcului de bolta dintre naos si absida altarului, imagine care incununeaza iconostasul si mecanismul confectionat de catre Georg Rueppe, in 1793, si plasat în turnul catedralei. Acesta este ingeniosul mecanism care, prin globul sau jumatate auriu, jumatate negru, indica fazele lunare.
Potrivit parintelui Ioan Codorean, diferenta intre imaginea Mantuitorului reprezentat pe sfanta naframa si cea a lui Horea, este aceea ca, desi chipul lui Horea este reprezentat frontal, nu are aureola sau nimb si nici nu este incadrat de initialele IC-XC. “Motivul acestei reprezentari este, pe de o parte, recunoasterea rolului pe care l-a avut Rascoala lui Horea la nasterea acestui sfant lacas, in vremuri de mare cenzura spirituala, iar pe de alta, denota discretia acestui gest in fata oricaror suspiciuni ale vremii. Asa se explica faptul ca portretul sau a fost asezat in partea de rasarit si nu in partea de apus, unde, conform erminiei bizantine, sunt asezate chipurile domnitorilor si ale ctitorilor”, explica parintele Ioan Codorean.

Palatul Vulturul Negru, cel mai reprezentativ monument in stil secession din Transilvania, construit dupa planurile arhitectilor Jakab Dezso si Komor Marcell in anii 1907-1908 este unul dintre locurile cele mai cunoscute si indragite de catre oradeni. Ales drept simbol al orasului in 2011, acesta ascunde o istorie si o legenda de care putini stiu.
Se spune ca pana in anul 1905 pe suprafata in care sa afla acum Palatul Vulturul Negru, a existat un han numit Vulturul. Acesta ar fi existat inca din anul 1714, atunci fiind adapostit intr-o cladire mica, în acelasi loc fiind si Primaria Orasului Nou. Ulterior, primaria a fost mutata in cartierul Olosig, iar hanul a fost extins.
In noiembrie 1908, hotelul a fost finalizat, avand doua fatade, doua sali de spectacole, cofetarie, cafenea, magazine si 75 de camere. Elementul care a ramas pana si astazi unul dintre cele mai spectaculoase este Pasajul, in prezent o adevarata incantare, datorita luminii care strabate vitraliul, creand o atmosfera de poveste. Acesta a fost construit dupa celebra galerie Vittorio Emanuele din Milano, are deschidere spre trei strazi, fiind impodobit cu trei vulturi mari.
O alta legenda spune ca Palatul Vulturul Negru gazduieste catacombe importante, iar in perioada comunista acestea au fost folosite de catre oamenii securitatii. Aceasta legenda aminteste ca Palatul este sortit scufundarii din cauza catacombelor pe care sta, legenda fiind intarita prin faptul ca la subsolul cladirii a fost descoperita o camera funerara in anul 1907, in timpul construirii hotelului.

Traiti cele mai frumoase aventuri si descoperiti lucruri noi numai alaturi de Inchirieri Masini Oradea, care va pune la dispozitie masini menite sa va conduca spre amintiri de neuitat!

Comments

comments

This entry was posted in Bihor and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.